Новак Джокович трябваше да премине през множество препятствия в хода на годината, след

...
Новак Джокович трябваше да премине през множество препятствия в хода на годината, след
Коментари Харесай

Най-добрият сред най-добрите: Джокович триумфира в Торино и изравни рекорд на Федерер!

Новак Джокович трябваше да премине през голям брой препятствия в хода на годината, след като бе лишен от право на присъединяване на редица шампионати поради решението си да не се имунизира. Така той пропусна Аустрелиън Оупън и US Open, като също по този начин загуби и лидерската си позиция в международната класация, само че макар всичките провокации той съумя да се прегрупира и да покаже най-хубавото, на което е кадърен, с цел да приключи сезона, триумфирайки на Nitto ATP Finals за шести път в кариерата си.

В конфликта за купата сърбинът се изправи против дебютанта в сходен стадий на конкуренцията Каспър Рууд, който изпраща най-силния си сезон, по време на който доближи до финалите на Ролан Гарос и US Open и се изкачи до втората позиция в класацията на АТР. Днес обаче балканецът не му остави шансове и преодоля съпротивата му за час и 34 минути игра, с цел да оформи крайното 7:5 6:3. 

С днешния си успех Джокович записа ново популярно достижение против името си, изравнявайки върха на Роджър Федерер по брой титли от Мастърса на 8-те най-хубави за годината. 

Бившият №1 започва на високи обороти и доближи до два брейкбола още в дебютното подаване на съперника си, само че тъкмо тогава скандинавецът пласира няколко отлични сервиса и лиши именития си противник от опция за материализиране на възможностите. Още в третия гейм от мача Джокович сподели признаци на физически дискомфорт, които се проявяваха в проблеми с напредването му по корта. 

Все отново това по никакъв метод не се отрази на резултата, като с течение на времето той стартира да изостря от ден на ден ударите си и да принуждава норвежеца да се отбранява. Както Джокович, по този начин и Рууд демонстрираше забележителна непоклатимост от сервис линията и по всичко изглеждаше, че краят на частта ще пристигна в тайбрек.

Не това обаче бяха проектите на петкратния първенец, който при 6:5 в своя изгода подвигна неимоверно равнището си и усили фрапантно динамичността в разиграванията, което в композиция с съвършеното ориентиране и разпространение на ударите го изведе до първи сетбол, който материализира след маратонско разиграване, в което скандинавският тенисист не устоя и предаде откриващата част.

Успешният процес на предходния сет вдъхна сериозна доза мотивация на 21-кратния първенец от Шлема, който продължи да усилва интензитета в играта си и да изтласква противника обратно зад главната линия с помощта на надълбоко пласираните си плоски форхенди. Съвсем скоро сърбинът контролираше по-голямата част от разиграванията и изцяло резонно получи предимство от пробив в третия гейм, след което разви преднината си до 4:1. Оттам насетне балканецът запази равнището си на игра извънредно високо и не разреши да се стигне до поврат, като не след дълго можеше да вдигне триумфално ръце!

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР